Amit a császármetszésről tudni érdemes

mentautTöbbször több helyen említettem: a szülés közben fellépő komplikációk esetén az életmentésre egyetlen alkalmas hely a kórház. A kórházba jutás legfontosabb meghatározói a távolság és az idő.A fővárosban az utak túlzsúfoltsága akadályozza a mentőautók haladását. Veszprém megye kevésbé zsúfolt útjai ugyan nem jelentenének akadályt, azonban a Bakony kanyargó útszakaszai nehezítik az előrejutást. Amint elindul egy mentőautó, már értesítik is a kórházat, hogy fogadni tudják az érkező kismamát. Azonban a távolság és idő nem elhanyagolandó természete bizony lassítják a gyors előrejutást. Sokszor 50 kilométer távolságból, télen, hótorlaszokon, ködös szakaszokon át „száguldanak” a mentőautók – közben pedig peregnek az értékes percek.

Ahogy Dr. Szilágyi Imre főorvos úr tájékoztatásából megtudtam itt is, mint minden kórházban a műtő (a kórházi protokollnak megfelelően) tíz perc alatt rendelkezésre áll. A steril helyiség, steril eszközökkel, jól összeszokott csapattal várja a kismamát: 1 altatóorvos, 1altató asszisztens, 2 szülészorvos,1 műtősnő, 1 műtőssegéd, 1 szülésznő, 1 gyermekorvos, 1 csecsemőápolónő.

A komplikáció kialakulásának észlelésétől, míg a baba megszületik összességében úgy 10-15 percre van szükség. Ez még akkor is ennyi idő, ha a komplikáció a kórházban lépett fel és csak a folyosó másik oldalára kell áttolni a kismamát.

A műtét közben az apuka nem lehet bent a kismama mellett, de a babát megszületése után ő kapja meg. Az anyuka sajnos csak egy pillanatra láthatja, megmutatják neki, de a mellre helyezés elmarad. Majd a gyerekágyas osztályon találkozhat ismét babájával és az első 6 óra letelte után a császármetszésen átesett anyuka is kérheti a 24 rooming-in elhelyezést. Amennyiben az anyuka és a baba állapota megengedi, már ők is együtt maradhatnak a kórházból való távozásig.

A kórházban a következőket tartják fontosnak elmondani a császármetszésről:

Abban az esetben, ha valamilyen ok miatt a hüvelyi szülés nem történhet meg, császármetszést végzünk. Ezek lehetnekanyai és magzati okok, vagy mindkettő, melyekről a műtétet végző orvos Önnek részletes felvilágosítást ad. Ha ÖN a műtéti megoldást elfogadja, akkor infúziót adunk, állandó katétert helyezünk fel, majd gerincérzéstelenítésben elvégezzünk a császármetszést. Csak akkor altatunk, ha ÖN ragaszkodik ehhez, vagy a műtét sürgőssége miatt nincs idő a gerincérzéstelenítésre.

A műtét utáni infúziók folyamatos adásával a gyermekágyas osztály őrzőszobájában kerül megfigyelésre. Ellenőrizzük a vérnyomást, a pulzust, a vérzés erősségét, a méh összehúzódását, a vizelet mennyiségét. Fájdalomcsillapítókat, méhösszehúzókat folyamatosan adunk. A 12 órás fekvés után az infúziót leállítjuk, az állandó katétert eltávolítjuk, osztályos kórterembe helyezzük.

Néha előfordul, hogy a műtét utáni 3., 4. napon láz jelentkezik. Lázcsillapítókat, méhösszehúzókat, szükség esetén antibiotikumokat adunk. Ha erre sem szűnik meg a lázas állapot, akkor altatásban a méhüregből bacterialis tenyésztésre mintát veszünk, majd a méh állapotát ellenőrizzük, a méh üreget Betadine oldattal kiöblítjük. A tovább adott gyógyszerek hatására általában a láz megszűnik.

Szövődmények: a szakszerűen végzett császármetszésnek ma már alig van szövődménye. Császármetszés kapcsán hólyagsérülés 0,3 %-ban, az ureter sérülése 0,1 %-ban, bélsérülés 0,2 %-ban fordulhat elő. Az első postoperatív napokon – igaz ritkán – lehet számítani vérzésre (utóvérzésre), infectiora (endomyometritisre varratelégtelenségre, sebfertőzésre, húgyúti fertőzésre, sepsisre) és tüdőembóliára.

Természetesen nem arról van szó, hogy egyértelműen császármetszés lesz, vagy közben, vagy utána komplikációk merülnek fel. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban mindössze 26% a császármetszések aránya. Ez azért nem tekinthető magasnak, mert a kórház negyedik emeletén működik a Prenatális Intenzív Centrum (PIC). Ide érkeznek a megyéből (és alkalmanként a szomszédos Siofokról is) koraszülések, amelyeket nagy számban császármetszéssel kell befejezni.

Rindt Kata
2010. december 16. csütörtök

Hozzászólás