CSÁSZÁRMETSZÉS

császármetszésAz évszázados fejlődésnek hála, ma már nem kell félteni életünket, ha császármetszésre kerül sor, sőt sokan hálásak lehetünk az orvostudomány fejlődésének, az orvosok tudásának!

Már a rómaiak végeztek császármetszést (a legelterjedtebb legenda szerint Julius Caesar született császármetszéssel, innen az elnevezés). Abban az időben az elsődleges szempont a baba életének megmentése volt. Az is igaz, hogy a császármetszést az anyukák nem is élték túl. Mára már a császármetszés elsődleges célja mind az anya, mind baba életmentése.

Évszázadok folyamán ez a műtéti eljárás profizálódott, mára már nem kell félteni életünket.

Természetesen a császármetszés a 21. században is egy komoly hasi műtét, tele kockázattal. Biztos lehetsz benne, hogy nem viszket egy orvos tenyere sem, hogy ő kaszabolni akarna, ha császármetszés mellett döntenek. Tudomásul kell venni, hogy életveszélyről van szó és az orvosok fő szempontja, hogy élő, egészséges babát kapj karjaidba.

A budapesti Szent János kórházban a szülések 33-35%-a fejeződik be császármetszéssel, melyet több főből álló orvosi konzílium, ultrahang vizsgálat és CTG előz meg.

A Jánosban viszonylag magas a császármetszések száma aminek két fontos oka is van:

1. Itt működik az egyik Prenatális Intenzív Centrum (PIC). A 24. hétre született babákat csak császármetszéssel lehet megmenteni. Akinek itt születik a babája nagyon korán, nem kell aggódnia, innen nem szállítják már sehova őt. A PIC-nek hála már ebben a kórházban is van a koraszülött babák számára dupla falú inkubátor, nagy lélegeztető gép, sőt mindenféle labor berendezések, mint pl. a vérgáz elemző analizátor.

2. a budapesti Szent János kórházban működik Meddőségi központ is, sok iker szülés történik, de az iker babákat leginkább császármetszéssel segítik világra.

császármetszésnek számos anyai vagy „babai” oka lehet, pl. az anya magas vérnyomása, ami már vagy a terhesség során megemelkedett vagy a vajúdás során. Császármetszéssel születhet meg a faros vagy harántfekvéses baba is. Az is előfordul, hogy a szülőszobai helyzet indokolja az azonnali operációt: a baba szívhangjának rohamos csökkenése (normális: 120-160, 110-80-nál már császár), a baba hogyléte (amelyet elsősorban a CTG eredményei alapján tudják nyomon követni) vagy a méhszáj szélessége alapján (pl. nem akar tágulni).

Feltétlenül tudnod kell: Mivel a császármetszés egy komoly hasi műtét, műtőben, korszerű eszközök között zajlik. Mint minden operációnál, itt is használnak elektromos berendezéseket is, ezért minden ékszert le kell venni (ha nem tudod már levenni, akkor is feltétlenül szólj!)

Mint minden műtétnél, természetesen a császármetszésnél is (a sterilitás miatt) borotválás következik.

Előfordulhat, hogy kapsz antibiotikumot és vénás infúziót és a műtőben a spinális érzéstelenítést (amit gerincbe kapsz). Ez gyakorlatilag a szúrás helyétől lefelé teljesen lebénít, hogy ne érezz semmit, míg megszületik kisbabád.

A műtőben az apuka nem lehet bent, de onnantól kezdve, hogy becsukódik mögöttetek a műtő ajtaja, 20-30 perc múlva kisbabád már karjaiban lehet!

császármetszésA műtét folyamán két (esetleg három) orvos, szülésznő, aneszteziológus és annak asszisztense, gyerekorvos és a műtős fiú van bent. Egy nagyszerű, összeszokott csapat, mindenki tudja, mi a feladata, hogy minél gyorsabban, minél kevesebb kockázattal világra segítse kisbabád. Miután a szülőszobán előkészítettek a műtétre, az aneszteziológus és asszisztense beadják a spinális érzéstelenítést.

Arra figyelj, hogy még véletlenül se mozogj és gömbölyítsd a hátad annyira, amennyire csak tudod. Ha így teszel, biztosan megúszod egy szúrással, ami szinte abban a pillanatban hat.

A műtősfiú segít téged lefektetni a műtőasztalon, előkészítik a terepet az orvosoknak. Villámgyorsan kezdődik az operáció. Az első vágástól számítva kb. 7-10 percen belül kint is van a kisbaba! Ekkor a szülésznő egyből elviszi, megtörölgeti és bebugyolálja. Ez után az óráknak tűnő röpke 2-3 perc múlva már hozzák is a kisbabát. Sajnos csak megmutatják, az orrát megsimogathatod. Néhány pillanatig nézegetheted életed csodácskáját, akit aztán visznek is apukájához illetve a szülőszobába, ahol a szülésznő leméri, gyerekorvos megvizsgálja, felöltöztetik, megkapja kórházi szalagocskáját nevével, születési méreteivel-, idejével. Ekkor jön fel a szülésznő hozzád a műtőbe és amíg varrnak, elmeséli babád paramétereit.

Miután a babát ellátták, inkubátorba teszik, állandó hőmérsékleten, steril körülmények között, hadd aludjon a műtét után (a spináltól ő is „bekábul”). Az apuka átmehet a gyermekágyi osztályra abba a szobába, ahova hamarosan homokzsákkal a pocakján érkezik is az új anyuka.

császármetszésAmire nagyon figyelj a császár után! 

12 órán keresztül vízszintesben kell feküdnöd. Egyrészt meg katéter van bent, amivel nem kellemes talán lehetetlen is felülni, másrészt a spináltól komoly migréned lehet, ha megemeled a fejedet! Rendkívül fontos, hogy a fejed és törzsed egy vonalban legyen, még iváshoz sem emelheted meg! Készíts be szívószálat, úgy igyál, fekve, a kelleténél kétszer többet. Vagy olyan üdítős palackot javaslok, aminek a kupakját a fogaiddal tudod fel le húzni. Talán még praktikusabb, mint a szívószál.

Ha mindennek ellenére mégis megfájdul a fejed, feltétlenül szólj és kapsz fájdalomcsillapítót. Ha nem annyira vészes, csak állandósul, elég, ha iszol egy kis kávét vagy kólát! NE AGGÓDJ, a babádnak semmi baja nem lesz ettől, ellenben te megszabadulsz a fejfájástól.

Javaslatom szerint dobj be a táskádba egy fájdalomcsillapítót, mert előfordulhat, hogyha vasárnap szülsz és a hétvégén potyogtatott a gólya,  elfogy, akkor nem tudnak adni.

Nem árulok zsákbamacskát: miután kimegy a spinál áldásos hatása, a poklok pokla vár rád. Mivel felvágták a hasadat, hasfaladat, méhedet,félretologatták az izmaidat, hogy kiszabadítsák kisbabádat, olyan fájdalmak, amik (szerény véleményem szerint) rosszabbak, mint a legvadabb szülési fájdalmak.

Ezért nagyon erős érzéstelenítő injekciót kapsz a fenekedbe a műtét napján. Ha nem csillapodik, még másnap is kaphatsz ilyet, majd kérj nyugodtan fájdalomcsillapító tablettát. Annyit, amennyit csak jól esik, addig adnak, amíg orvosilag megengedhetőnek tartják! Nem fogsz kárt tenni babádban, ha ilyen formán is koncentrálsz a fájdalom csillapítására.

Ha valaki ez után a komoly műtét után megéhezik, olyannyira, hogy nem elég a sok-sok folyadék, akkor a műtét után úgy hat-nyolc órával már egy babapiskótát elrágcsálhat. Az első nap krumplipüré vagy hasonló pempős étel jöhet. A műtét után második napon már rendes ételt is lehet enni.

Fontos, hogy sokat igyál, minél hamarabb, minél könnyebb székleted legyen, hogy sebed ne terheld az erőlködéssel a kemény széklet miatt!

A császár metszés után is természetes kérdés a személyi higiénia, ami egy ekkora műtéti sebbel bizony sokkal nehézkesebb. Nagyon vigyázni kell arra, hogy már a kötést se érje víz. Ha nem elégszel meg a szakaszos, cica-mosdással, akkor ha tudod, jó erősen bugyoláld magad körbe folpac-al, még véletlenül se tudjon víz befolyni alá. Ha mégis vizes lett a kötés, szólj, a nővérkék kicserélik.

A kórház gyógyszertárában pedig darabonként lehet kapni vízhatlan kötést, érdemes venni egyet kettőt.

Ha minden rendben alakul, a császármetszés után 4 nappal engednek haza. A varratszedésre vissza kell menni babád egy hetes születés napján. A külső varratokat akkor kiszedik, ami belül van, 90 nap alatt felszívódik. Addig a babánál nehezebbet még véletlenül se emelj!

A baba születése után még 3-4 évig frontok érkezésekor érzékeny lehet az érzéstelenítő injekció helye, nem kell megijedni.

Miután elhelyezkedett a kismama a gyermekágyi osztályon szobájában, már kezdi érezni a lábait, annyit mocoroghat, hogy ha ébren van a baba, meg tudja szoptatni. Ha éppen nem alszik a baba meg lehet kérni a csecsemős nővéreket, vagy az apukát, hogy hozza ki a babát. Óvatosan oldalra fordulva (figyelve, hogy a fejedet NE emeld meg) szoptasd meg! Azonban addig, amíg nem tudsz magadtól lábra állni, a babát vissza kell vinni. Amint egyedül maradsz (haza megy az apuka, nagymama vagy egyéb látogatód), nem maradhattok kettesben és éjszakára is be kell adni az újszülött osztályra.

Ha letelik a 12 óra fekvés, azonnal jönnek, kiveszik a katétert, segítenek felállni. Állj is fel, mert máris kisétálhatsz az újszülött osztályra babádért. Már te tolhatod a kis kocsiját a szobádba. Az első ilyen séta nagyon lassú és nehéz lesz, nyugodtan támaszkodj a falnak, senki nem fog csodálkozni.

Hidd el, napról napra, kevésbé fog fájni és kisbabád kéthetes korára elmúlnak a fájdalmak. Csak az első néhány napban tűnik végeláthatatlan hosszúnak és mélynek a fájdalom.

A legfontosabb pedig: élvezd kisbabád minden pillanatát! Egy percig se légy csalódott, ne érezz lelkiismeret furdalást, mert nem természetes úton hoztad világra a babát! Ő a könnyebbik utat választotta, de ettől függetlenül ő is pont ugyanolyan illatos kis szeretet csomag. Neki akkor is Te leszel a dolgok alfája és omegája, a világ legtökéletesebb anyukája, még akkor is, ha megkapja neve elé a császár, császárnő címet is.

Rindt Kata

 2010. július 11. vasárnap

Hozzászólás