Szülőszoba az ÁEK-ben

ek 012A főváros harmadik legnagyobb szülészetén jártam. Azóta is csak ámulok-bámulok: ekkora nyüzsgést, jövés-menést kórházban még nem láttam. Ez vagy azért van, mert éppen egy OLYAN nap volt, vagy ez a megszokott; azonban biztos, sokan járnak ide, már rengetegen átélték a csodát ebben a kórházban, már sokan ajánlották másoknak is. Biztos, hogy mindenkinek van ismerőse, aki a „MÁV-ban” szült.

ek 013Ha nem jártál szülésfelkészítő tanfolyamra, akkor az a legegyszerűbb, ha megkérdezed, hol a szülőszoba. A gondos útbaigazítás ellenére is könnyen eltéved az ember, már a liftig vezető úton is. A szülőszoba a harmadik emeleten van, majdnem az ajtajával szemben tesz le a lift. Ha megérkezel, elég becsengetni és már jönnek is érted. Bárki jöhet veled a szülőszobai egységbe, azonban magára a szülőszobára csak egy személy. Ha úgy gondolod, hogy apukán kívül mást is hoznál, van lehetőséged rá: kialakítottak egy kényelmesen berendezett tágas várakozó helyiséget. Itt várakoznak azok a kísérők, akik „kiszorultak” a szülőszobáról.

A kísérő(k) kap(nak) cipővédőt, ha nem hoznak tiszta papucsot, illetve, ha bemennek a szülőszobára, akkor zöld köpennyel is ellátják őket. Szabad orvosválasztás van a kórházban, azonban a hatalmas forgalomnak „hála”, már szülésznőt nem választhatsz szabadon. De nyugodtan megbízhatsz bárkiben, mindannyian nagyon jól képzett szakemberek, szívvel lélekkel teszik a dolgukat – számíthatsz rájuk mindenben.

ek 014Nyolc egy-ágyas szülőszoba és 2 műtő van ebben a kórházban, ezen kívül egy két ágyas koraszülött obszerváló is. Ide csak akkor kerülsz be, ha koraszülés ígérkezik. Ide fektetnek be, itt pihensz, együttes erővel drukkoltok, hogy mégis bent maradjon még a baba.

A szülőszobák itt is mindenféle alternatív szülőeszközzelrendelkeznek, mint: gumilabda, szülőszék (bár itt sem szokták igénybe venni – a szülőágyat is lehet székké alakítani). Két szülőszobában fürdőkád van és van, amiben még bordásfalnak is jutott hely. Ezenkívül hozhatsz magaddal füstölőt és illóolajat, zenét, bármit, amitől otthonosabbá varázsolhatod a hangulatot – az orvosok és szülésznők semmitől nem zárkóznak el. Ugyanez a helyzet a szülési pozíciókkal is, csak egyeztess orvosoddal, mondd el, hogy mit szeretnél.

szülőszoba

Minden híresztelés ellenére, ebben a kórházban sem automatikus a borotválás, mivel túlnyomórészt ma már okafogyottá vált, beöntést is csak akkor alkalmaznak, ha az anyuka kéri. A gátmetszés, az oxytocin infúzió és a burokrepesztés is csak orvosilag indokolt esetben történik, szigorúan a szakmai protokollnak megfelelően alkalmazzák.A gátmetszés során előszeretettel alkalmazzák a szülészeti síkosító gélt.

ek 009Azzal a lendülettel, ahogy megszületik a kisbabád, már teszik is a pocakodra. Nem fürdetik, nem méricskélik, nem szívnak nyákot és még a köldökzsinórt sem vágják el. Megvárják, míg leáll annak pulzálása, természetesen az apuka vághatja el. Itt egy rövid ideig ismerkedhettek a babával, majd elviszik, hogy a méhlepény meg tudjon születni és a rajtad keletkezett sérüléseket az orvos el tudja látni, ellenőrizni tudja, hogy minden rendben van e. Amíg veled zajlik a procedúra, addig az újszülött ellátóban megmérik a babát, ott öltöztetik fel (még mindig nem fürdetik). Gyermekorvos megvizsgálja, ha minden rendben talál, oda is adja az édesapjának. Itt fontos megjegyeznem, hogy ebben a kórházban különös hangsúlyt fektetnek az életmentésre! Minden gyermekorvos neonatológus szakorvos. Kórházon belül pedig szakmai képzést szerveznek, hogy az újszülött osztály dolgozói is jártasak legyenek életmentésben. Amikor már a kitolásnál jártok, az újszülött osztályról is ott várja egy újszülöttes nővér a babát, és (alkalomadtán) a gyermekorvos érkezéséig ő stabilizálja a baba állapotát, ha szükség van rá.

ek 047Miután elláttak téged, visszakapod a babát (ez max. negyed óra). Megkezdődik a nagy kaland!Próbálkozzatok a szoptatással – kérd meg az újszülöttes nővért, hogy segítsen! Fog segíteni a mellre helyezésben és abban is, hogy hogyan tartsd a babád! Ha úgy tűnik, hogy minden rendben működik, ő magatokra hagy ez után már csak akkor jön oda hozzátok, ha Neked van rá szükséged!

Ha letelik a két órás megfigyelés, akkor babádat pólyába teszik, egy mély babakocsival áttolják az újszülött osztályra. Téged is elhelyeznek a megfelelő kórteremben, amíg te is „megérkezel”, pihensz egy kicsit, az alatt fürdetik le a babát. Mégiscsak szüksége van neki is egy kis felfrissülésre. Előfordul ugyanis, hogy belekakilnak a magzatvízbe, illetve abba is pisilnek, nem biztos, hogy ezt szeretnéd a továbbiakban puszilgatni, szagolgatni – ez nem az a babaillat!

Rindt Kata
2011. április 15. péntek

Hozzászólás