Terhesgondozás a Honvédkórház-ÁEK-ben

honvéd4A Honvédkórház – ÁEK-ben felkészültek a magas színvonalú terhesgondozásra. Két helyen történik, azonban a babavárás nagy részét a Róbert Károly körúti telephelyen követik nyomon. Mivel több intézményből „összerakott” kórházról beszélünk, tudni kell, hogy igen szerteágazó feladatokat látnak el – ezért igyekeznek koncentráltan ellátni a babavárás időszakát meghatározó vizsgálatokat is.

A járóbeteg forgalom a Róbert Károly körúti telephelyen működik, itt kell telefonon időpontot kérned. Szabad kórházválasztás jegyében jöhetsz ide úgy is, ha nem a kórház illetékességi területén élsz, vagy igényjogosult vagy, és természetesen úgy is, ha állandó lakhelyed miatt ehhez a kórházhoz tartozol. Napi 100-120 beteg vagy kismama látogat ide, ezért az időpontot szigorúan kell tartani, hogy senkinek se kelljen várni. Minden nap reggel 7-től este 7-ig tudsz jelentkezni a vizsgálatokra.

A szűrővizsgálatokat és a vérvételt is itt csinálják, a helyi laborban. Megemlítem, mert mindenkinél fő kérdés: aterheléses vércukor vizsgálatot itt is a WHO ajánlásai alapján 75 gr glükóz és 2dcl víz kíséretében végzik. Éhgyomri vérvétel után meg kell inni ezt az oldatot, majd két óra leteltével ismét vért vesznek tőled. Ha nem szeretnél cukros vizet inni, kérdezd meg kezelőorvosodat, hátha engedélyezi, hogy egy fél citromot belefacsarj – így már majdnem olyan, mintha egy limonádét innál meg – a közelgő nyári hajnalokon kimondottan üdítő lehet. Orvosod ad majd időpontot, illetve beutalót a következő vizsgálatra és a vérvételekre is a laborba. Ha nem akarsz magánrendelésre járni, azonban találsz számodra szimpatikus orvost, meg tudod nézni, ki mikor rendel, így tudsz hozzá visszajárni a terhesgondozásra a TB keretein belül is.

A volt MÁV kórházban (Rippl Rónai utca) végzik a nagy genetikai ultrahangokat (12., 18. hét), az Istenhegyi Klinika szakemberei. Ha nem ebben a kórházban fogsz szülni, illetve nem vagy igényjogosult, akkor is jöhetsz ide ingyenes genetikai szűrésre. Azonban a nagy forgalom miatt már csak akkor fogadnak, ha orvosi beutalód van, problémásnak tűnik babád állapota. Tehát már egy előszűrésen részt vettél. Ezt az előszűrést szigorúan veszik,beutaló nélkül nem jöhetsz. A 12 hetes kombinált szűrés (UH és vérvétel) minden kismama számára ingyenes, aki itt fog szülni vagy igényjogosult (honvédségi dolgozó, katona)

Ugyanitt, a volt MÁV kórház épületében működik a Terhes szakambulancia és a fekvőbeteg ellátás. Várandós akkut panasszal bármikor bejöhet, éjszakai ügyeletben is. Itt járóbeteg rendelés nem működik, csak a nagy genetikai ultrahang és CTG. Érthető módon hatalmas itt is a forgalom, hiszen, akik a terhesgondozást a Róbert Károly körúton kezdték meg, azok a terhesség harmadik trimeszterében már ide jönnek CTG és UH vizsgálatokra. Rajtuk kívül a főváros különböző kerületeiből, de még akár Vácról is sokan igénybe veszik az ÁEK nyújtotta UH-szolgáltatásokat. Ahhoz, hogy itt se torlódjanak fel a kismamák, ne kelljen sokat várni, az UH-ra is és a CTG-re is telefonon előre kell kérni időpontot.

Egy ekkora kórházban nem mondom, hogy könnyű lehet dolgozni vagy kismamának lenni. Rengeteg ember munkaidejét és szabadidejét kell gördülékenyen összehangolni. Ahhoz, hogy ne érjen csalódás, természetesen a kórház dolgozói mindent megtesznek, azonban előfordul, hogy valamiért többen vannak egy normálisnak tekinthető naphoz képest. Ilyenkor bizony neked is tudomásul kell venned, hogy rajtad kívül a többi kismama is csak arra az egy babára kíváncsi, aki ott lakik a pocakjában.

Rindt Kata
2011. április 08. péntek

Hozzászólás